1
دانشجوی دکتری فقه و مبانی حقوق اسلامی دانشگاه فردوسی مشهد
2
استاد دانشگاه فردوسی مشهد
چکیده
با وجود آنکه شرط توارث در ضمن عقد نکاح توقیتی به عنوان یکی از شروط مباح، ظرفیت شمولیت ادلۀ تنفیذ را واجد است؛ لکن انگارۀ مقتضا بودن توارث در عقد نکاح مطلقاً، یا عدم آن در خصوص نکاح موقت، منشأ تحقق فتاوای مختلف در این زمینه گردیده است. برخی با مستمسک قرار دادن سیاق آیات، مدعای خود را در جهت ثبوت توارث حتی در صورت شرط سقوط، اثبات نمودهاند و برخی دیگر با استناد به نظم و نسق الفاظ روایات در قالب سیاق، به سقوط آن حتی در صورت شرط ثبوت، نظر دادهاند. در حالی که با توجه به تعریف سیاق که مدخلیت مجموعۀ قرائن مقالیه و مقامیه در راستای استکشاف مراد متکلم است، روایات نافی ارث با عنایت به معهودات ذهنی مخاطبانِ زمان صدور روایات که همان شرط سقوط ارث به دلیل عدم ضمانت اجرا در آن زمان است، ناظر به عدم تحقق توارث درصورت شرط سقوط است، بیآنکه نظارتی بر صورت شرط ثبوت داشته باشد. همچنان که سیاق آیات نیز اجنبی از تعرض به اقتضاست که مستنتج آن است که توارث در صورت شرط آن معتبر و لازمالوفاست
صباغی ندوشن, مریم, حائری, محمدحسن, & صابری, حسین. (1397). تبیین مقتضای عقد و قاعدۀ سیاق با نگاهی ویژه به شرط توارث در عقد منقطع. آموزه های فقه مدنی, 10(17), 3-34.
MLA
مریم صباغی ندوشن; محمدحسن حائری; حسین صابری. "تبیین مقتضای عقد و قاعدۀ سیاق با نگاهی ویژه به شرط توارث در عقد منقطع". آموزه های فقه مدنی, 10, 17, 1397, 3-34.
HARVARD
صباغی ندوشن, مریم, حائری, محمدحسن, صابری, حسین. (1397). 'تبیین مقتضای عقد و قاعدۀ سیاق با نگاهی ویژه به شرط توارث در عقد منقطع', آموزه های فقه مدنی, 10(17), pp. 3-34.
VANCOUVER
صباغی ندوشن, مریم, حائری, محمدحسن, صابری, حسین. تبیین مقتضای عقد و قاعدۀ سیاق با نگاهی ویژه به شرط توارث در عقد منقطع. آموزه های فقه مدنی, 1397; 10(17): 3-34.